A felmérés azonban azt is megmutatta, hogy sokan használják úgy, hogy közben nem is tudnak róla. A megkérdezett internetezők 95 százaléka használ felhőalapú programokat vagy mobil alkalmazásokat, a többség már hallotta a kifejezést is, de még így is sokan vannak azok (57%), akik igazából nem is sejtik, hogy az általuk használt szolgáltatások valójában felhőalapúak.

A felmérés szerint a legnépszerűbb felhőalapú alkalmazások a Facebook, a YouTube és a Gmail, valamint a válaszadók közel egy harmada használja az adattárolásra szánt Google Drive-ot is. Az viszont kérdéses, hogy a használóik valóban tudják-e, hogy használatuk során adataik egy online tárhelyre kerülnek. Az átlagos felhasználok és a hardcore szakik is hasonló előnyök miatt használják
Az internetezők több mint fele szerint a legjobb dolog a felhőkben az, hogy bárhonnan elérhetőek. Sokan sorolják még a pozitívumok közé, hogy ha adataikat felhőben tárolják, akkor több hely marad a gépükön vagy mobiljukon, sőt az adatvesztés esélye is kisebb. Mindemellett, a könnyű megoszthatóság is nagy előnyt jelent.

Az IT szakemberek számára is ezek a tulajdonságok a legvonzóbbak, azonban a szakmabeliek számára komoly kihívást jelent a felhőszolgáltatások gyengéinek feltérképezése és a biztonsági veszélyek elhárítása. Az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó Horizon 2020 és FP7 Programban összesen közel 4,5 milliárd forintot fordítanak a felhőalapú fejlesztési és tesztelési megoldások előnyeinek kiaknázására. Szeptember 27-én Budapestre jönnek az IT szakma nagyágyúi, köztük a kontinens legjobb egyetemeinek oktatói, kutatók és IT szakértők érkeznek a Future of Clouds konferenciára, hogy a szakmai közönségnek beszámoljanak eddigi eredményeikről és kitűzött céljaikról.

Az internetezők közel fele félti a felhőben tárolt adatait

A válaszadók fele pontosan tudja, hogy milyen fájlokat és adatokat tárol a felhőben, de sokak félelme, hogy az online szolgáltatások által tárolt adataikhoz mások is könnyen hozzáférhetnek. A megkérdezett internetezők közel 40 százaléka gondolja úgy, hogy magabiztos felhasználója a felhőknek és tisztában van azzal, hogy az általa használt programok és mobil appok tárolnak-e róla bármilyen adatot. Közel 30 százalék azok aránya, akik kifejezetten tartanak attól, hogy a felhőalapú programok és alkalmazások szolgáltatói visszaélnek az adataikkal.

„Hasonló a helyzet az IT iparban is. A felhőalapú megoldások használatában elképesztő lehetőségek vannak, mind költségcsökkentési, mind hatékonysági szempontból. Azonban számos jogi és vállalati szabálynak kell megfelelni, és ha az adatok rossz kézbe kerülnek, az katasztrofális eredményekkel járhat. A kutatókat és az iparági szakértőket összehozó Horizon 2020 és FP7 Programok keretében futó projektjeinkkel ezekre a kihívásokra találtunk megfelelő válaszokat, amit a konferencián a magyar szakembereknek is bemutatunk” – mondta Dirk Muthig, a Lufthansa Systems Hungária innovációért felelős vezetője.

(Forrás:telekomesit.hu/Fotó:twitter)