A család jelentette be, hogy életének 75. évében augusztus 17-én San Franciscóban meghalt John Ellenby, egy brit üzletember, aki kiemelkedő szerepet játszott a hordozható számítógépek, a laptopok kialakításában. A halál okáról nem kívántak nyilatkozni.

Ellenby az 1980-as évek elején alapította meg saját vállalkozását, a Grid Systemset Kaliforniában, és a csapatában dolgozott a nála sokkal ismertebb William Moggridge, akit az informatikatörténet az első laptop tervezőjeként tart számon.

Alapítóként és cégvezetőként azonban Ellenby is része volt annak a forradalmi újításnak, mely a hordozható számítógépek, a laptopok kialakításához vezetett. Vállalkozása Moggridge vezetésével 1979-ben kezdett neki annak a fejlesztésnek, melynek következményeképp 1982-ben piacra dobták az egyik első „clamshell” laptopot, a Compasst, mely a szakértők egybehangzó véleménye szerint messze megelőzte korát. E számítógép elsődleges piaca akkor még nem az átlagfogyasztó volt, hanem a kinyitható, lezárható kijelzővel rendelkező „táskát” elsősorban nagyvállalatok, kormányzati ügynökségek használták, sőt az űrkutatásban is megtalálta a helyét: az akkoriban induló űrrepülőgépes küldetések résztvevői is ezzel indultak a missziókra.

telekomesit.hu/stern.de/pixabay.com